Проект „Танцуващи хлапета“

Танцуващи хлапета 2013Спектакъл CLICK

Детска танцова програма „Танцуващи хлапета“ е проект, който Фондация „Танцово изкуство – Илиев” започва да развива от края на 2012 г. Неговата първа сесия включва 4 училища в София:

Танцовият спектакъл „Click“ е финалния артистичен продукт на първата сесия на програмата – завършен детски спектакъл „от деца за деца” с премиера на 19.10.2013 г. в рамките на детската програма на утвърдения международен фестивал за съвременен танц “Sofia Dance Week 2013”.

Проектът се осъществяват благодарение на подкрепата на основния партньор на фондацията – Фондация „Америка за България” , Посолството на САЩ в България и в партньорство със “Sofia Dance Week.

„Танцуващи хлапета” цели да предостави възможност на деца от общообразователни училища в България от 3-ти до 6-ти клас, вкл. деца в риск и деца от уязвими групи, да се докоснат до магията на танцовото изкуство чрез работа с утвърден хореограф с лидерски подход.

В рамките на програмата Петър Илиев, артистичният директор на фондацията, работи с около сто деца, като провежда ежеседмична работа с тях във всяко едно от училищата.  Процесът на работа включва разработката на авторски танцов репертоар със всяко училище, който в последствие се „сглобява”, за да се превърне в авторския танцов спектакъл.

Проектът е иновативен за страната и цели да покаже на българското общество, че танцът е изключително подходящ не само за творческо развитие на децата и възпитаване на вкус към изкуството, но и за изграждане на мотивация и самочувствие за постигане на резултати, независимо от трудностите. В хода на работа ще се срещнат деца от различни социални кръгове, които ще работят заедно за постигането на една обща цел – финален спектакъл на сцена. Артистичният директор на фондация “Танцово изкуство – Илиев”, хореографът Петър Илиев, има дългогодишен опит с подобни танцови социални и образователни проекти в САЩ. Така например, в рамките на един от съвместните му проекти с гуруто на американския танц – Жак Дамбоа (Jacques d’Amboise), те работят с 1200 деца едновременно от 12 обществени училища, които включват в авторски танцов спектакъл на сцената на Bass Concert Hall в Остин, Тексас. През изминалата 2012 г. Петър Илиев осъществи малък пилотен проект в тази област и в България, в рамките на пролетната “Танцова работилница” на фондацията. В него бяха включени деца от 103-то ОУ в кв. Флиповци, които, само след шест подготвителни репетиции, излязоха на сцена в Музикалния театър. Успехът на тази инициатива постави основата на настоящия детски танцов проект.

Кастинг в 103 ОУ

Кастинг в 144 СОУ

Кастинг в „Българското Школо“

Кастинг в 95 СОУ

Танцовият спектакъл „Клик“ с премиера по време на Sofia Dance Week е първия професионален танцов спектакъл „от деца за деца“ на Фондация „Танцово изкуство – Илиев“ в България.

Спектакълът ще увенчае усилията от почти едногодишната работа на над 80 деца от 4 столични училища, включили се в проект „Танцуващи хлапета“  на фондацията: Чоурчо „Българско школо“103 ОУ „Васил Левски“- София144 СОУ “Народни будители“‘, 95 СОУ „Проф. Иван Шишманов“. От началото на новата учебна година към участниците се присъединиха и деца от фолклорен ансамбъл „Люлин“.

Спектакълът разказва на младата аудитория историята на човечеството през развитието на танцовото изкуство от древни времена до наши дни, като преминава през различни стилове и периодите на тяхното създаване. Представлението се занимава и с актуалната тема за функцията на образованието в дигитализирания свят на лесен достъп до информация. Говори за важни неща с много лекота, закачка и емоция.

Идея и хореография: Петър Илиев

Изпълнители:

  • Ученици от столичните 103 ОУ „В. Левски“, ЧОУРЧО “Българско школо”, 144 СОУ „Народни будители“, 95 СОУ „Проф. Иван Шишманов“;
  • Деца от фолклорен ансамбъл „Люлин“
  • Солисти: Андрея Андонова, Николина Карагеоргиева, Даниел Тичков, Георги Иванов

Музика: Пейо Пеев, Jerry Lee Lewis, John Mayer, Lisa Stansfield
Осветление: Майкъл Джарет
Сценография и костюми: Нина Зафирова
Либрето: Снежина Маринова
Видео и монтаж на рекламен клип: Ико Медия ООД
Фотография: Здравко Йончев
Продукционен мениджмънт: Розалина Лъскова и Цветелина Славчева

click_poster_site