Пролетна „Танцова работилница“ 2013

ПроектУчителиЦени за участиеСъбитияСтипендианти

„Танцова работилница“ е интензивна танцова програма, която се провежда в България в продължение на една седмица, по време на пролетната ваканция на учениците (1 – 7 април 2013 г.). Тя е плод на международно сътрудничество, което има за цел да обучава млади танцьори – предимно от България, но и от цял свят.

В течение на една седмица танцьорите (както професионалисти, така и напреднали аматьори) посещават класове в различни танцови стилове: класически балет (стил Баланчин), модерен танц, джаз, хоп-хоп, характерен танц. Класовете се водят от утвърдени хореографи от САЩ и България, споделящи своя уникален опит и творчески подход, които не са достъпни за танцьорите в рутинното им обучение. Освен в обучителните ателиета, всеки участник се включва и в хореографиите, поставени по време на Работилницата.

Целта на проекта е да даде на участниците възможност да се докоснат до нови танцови форми и техники, да се включат в творческия процес и да натрупат опит с международен обмен и междукултурна комуникация.

Пролетната „Танцова работилница“ завършва с голям финален спектакъл – комбинация от иновативната работа на хореографите с участието на всички танцьори от Работилницата, както и представяне на репертоар от специално поканени, известни танцови артисти.

В рамките на Работилницата се провеждат и различни танцови майсторски класове, както и публични дискусии на определени, свързани с танцовото изкуство теми, с които програмата се обогатява допълнително.

Всяка година, пет или шест от най-добрите участници получават стипендии за лятно обучение в едни от най-известните танцови училища и компании в САЩ.

От 2008 г. насам, в шестте издания на “Танцова работилница” са участвали над 500 танцьора от България, Черна гора, Португалия и САЩ. Над 25 млади таланта са получили стипендии за обучение за училища като Pacific Northwest Ballet, Ballet Chicago, Debbie Reynolds Dance Studios, Syracuse University, Deeply Rooted Productions и др. Много от бившите стипендианти на фондацията работят към момента в танцови компании в Италия, Германия, САЩ, както и в държавни танцови институции и частни танцови формации в България.


IMG_3066_resize
IMG_3389_resize

ABF_logo1

Този проект се осъществява с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България”.

Фондация „Америка за България” е партньор на Фондация „Танцово изкуство – Илиев” по проекта “Танцова работилница” от 2011 г. насам. Основана през 2008 г., Фондацията е наследник на Българо-американския инвестиционен фонд, създаден от Правителството на САЩ чрез Американската агенция за международно развитие. Една от целите на фондацията е да подкрепя частната инициатива в изкуството и културата. Мисията на Фондация „Америка за България” е насочена към постигане на по-високо признание на българските творци в страната и чужбина, насърчаване на изявата на родните ни таланти на световната сцена и утвърждаване на международния културен имидж на България. С „Танцова работилница 2012” Фондация „Америка за България” и Фондация „Танцово изкуство – Илиев” имат амбиция да построят още един културен мост между България и Америка и да дадат възможност на българските ученици по танц да се докоснат до американския начин на работа, да се запознят с най-добрите балетни хореографи и майстори на американския балет. Повече информация може да намерите на www.americaforbulgaria.org

Тереза Рут Хауърд – Класически балет, стил Баланчин

Тереза Рут Хауърд е преподавател, писател и инструктор по танц; базирана в Ню Йорк, тя е танцувала, както и преподавала на различни места по света. Бивш член на Танцовия театър на Харлем и един от основателите на танцовата компания “Armitage Gone! Dance”, тя е танцувала като гост-артист за Балета “Complexions Contemporary” и компанията “Donald Byrd/The Group”. Г-жа Хауърд е преподавала в Училището “Alvin Ailey”, в Балетно училище “Joffrey”, в Танцовия театър на Харлем и Американския танцов фестивал. Била е преподавател и в различни институции, вкл. колежа “Marymount Manhattan College”, Университетa за изкуствата и Университета “Hollins”, където е била резидентен артист. Г-жа Хауърд пише за реномираните американски списания за танц “Dance Magazine”, “Pointe Magazine” и “Dance Teacher”. Тя има натрупан обширен преподавателски опит и в Италия, където е работила с Международната танцова асоциация и в “Music Arts & Show” (MAS) в Милано, както и е публикувала в италианското списание “Expression Dance Magazine”. Заедно с главния редактор на американското “Dance Magazine” Уенди Перън, г-жа Хауърд започва онлайн поредицата за танцова критика “See and Say”. Комбинирайки своята философия за живот и преподаване, с уменията, които е натрупала чрез програми за нуждаещи се от различни общности, г-жа Хауърд разработва програмата за личностно развитие “Принципи на ангажираност: Свързване на младежта с безпределните вътрешни възможности”, която дава на тийнейджъри функционален набор от инструменти за увеличаване на техните нива на успех в справянето със задачи и цели не само в танца, но и всички аспекти на живота. Съвсем наскоро г-жа Хауърд създава семинара “Body Image”, стъпвайки на статиите си за Dance Magazine; това я провокира да разшири читателската си аудитория, започвайки блога “Body Image” (http://mybodymyimage.com), който се занимава с въпроси относно тялото и е насочен към млади момичета и жени, танцьори и не-танцьори.


IMG_2452BW_resize

Айо Джанийн Джаксън – Джаз

Айо Джанийн Джаксън получава своята бакалавърска степен по изящни изкуства в Училището по изкуства на Северна Каролина. Тя е бивш член на Танцовата компания Bill T. Jones/Arnie Zane, на Балет “Прельочай”, и е участвала в известния мюзикъл “Spider-Man: Turn Off the Dark” на Бродуей. Г-жа Джаксън е изпълнявала собствена хореография на различни места в Ню Йорк, като например независимото пространство за съвременно изкуство PS 122, залата “Aaron Davis Hall”, танцовия център “Dance Theater Workshop”. Била е гост-преподавател в Университета “Hollins” и в Калифорнийския университет в Ървайн (UCI). Г-жа Джаксън е носител на наградата “Chris Helleman” и на Специалния грант за проекти на Фондацията “Princess Grace Foundation”. Тя е танцувала за френската звезда Милен Фармер в Париж. Работила е по различни проекти с режисьорката Джули Теймор, например филма “През Вселената” и операта “Грендел” с режисьор Джули Теймор, хореография на Ангелин Прельочай и музика на Елиът Голдентал. Г-жа Джаксън е танцувала и за гръцката певица Анна Виси (по хореография на Мия Майкълс), както и за наградите “Latin Grammy” с изпълнителката Талия на “Медисън Скуеър Гардън”. Тя е танцувала още в немия филм “The Great Observer” по хореография на Хинтън Батъл. В момента г-жа Джаксън работи като асистент-хореограф на мюзикъла “Superfly”, режисиран от Бил T. Джоунс.


IMG_3066 SEP_resize

Крисчън вон Хауърд – Модерен танц

Крисчън вон Хауърд е артистичен директор на VON HOWARD PROJECT, компания за съвременен танц от Средноатлантическия регион, с офиси в Ню Йорк и Вирджиния. Той е асистент преподавател по танц и хореография в университета “Virginia Commonwealth” и в известното Танцовото училище „Alvin Ailey” в Ню Йорк. Негови хореографии са поставяни на различни места по света, вкл. Германия, Япония, България, Колумбия, Чили, Южна Корея, а в САЩ са показвани в училището „Alvin Ailey”, на сцената на „Работилница по Танцов Театър” (сега “New York Live Arts”), „Joyce SoHo”, “Dixon Place”, по време на фестивалите „DanceNow” в Ню Йорк, “d.u.m.b.o. arts festival” и „Spoleto”. Работата му като хореограф е предпочитана от различни танцови компании, колежи и университети, сред тях Колумбия Колидж, Университета на Илинойс “Urbana-Champaign”, Университета Джаксънвил, компания „ The Power Company” и мн. др. През 2006 г. г-н вон Хауърд получава стипендия за хореограф от градския съвет за изкуства на Ню Джърси. През 2010 г. негови хореографии са избрани да представят Средноатлантическия регион на националната конференция на американската асоциация за студентски танцови фестивали към Центъра „Кенеди” във Вашингтон. Той е работил професионално с артисти като Дъг Вейрон, Фернандо Бухонес, Дъглас Бекер, и е танцувал с множество компании, вкл. “Footprints Dance Company”, “Fred Benjamin Dance Co.”, “Daniel Gwirtzman Dance Co.” и “Alpha Omega Theatrical Dance Co.” Г-н вон Хауърд има диплома за бакалавър по изящни изкуства от Християнския университет в Тексас и за магистър по изящни изкуства от Училището по изкуства „Tisch”, Ню Йорк.


IMG_4652bw

Андреа Бър – Hip Hop

IMG_4637Андреа Бър е професионален хип-хоп танцьор, базирана в Лос Анджелис, Калифорния. Тя работи към танцовата агенция “Go to Talent” в Лос Анджелис и преподава в известните студия за хип-хоп “Debbie Reynnold’s”, “Millennium” и “Movement Lifestyle”. През лятото на 2012 г. тя е избрана като една от 8-те американски участнички в “The Mobsters Way” – шоуто на “Monsters of Hip Hop” в Лос Анджелис. В момента Андреа е асистент в турнето на “Monsters of Hip Hop”. Наскоро тя се снима в късометражния филм “Today is the Day” с режисьор и хореограф Тамара Левинсън и Даниел “Cloud” Кампос. Миналата година Андреа танцува и с Риана в X-Factor, участвайки в световната премиера на “We Found Love” по хореография на Тина Ландън и Таняша Скот. През 2011 г. Андреа прекарва 6 месеца в Китай, където преподава танци и изнася концерти. След завръщането си в САЩ, Андреа съ-режисира едно пълнометражно хип-хоп шоу в Сиатъл. Танцовите й успехи включват: “August Jackson Industrial” в Лас Вегас, “Poser’s LA”, “Carnival LA”, шоуто на Cruz Control в Moore Theatre, “Seattle Seahawks halftime show”, Виетнамските музикални награди и “Тhe Young Tanzsommer Austria Tour” с Westlake Dance Center Performing Group. Андреа е още създател на хореография, която е избрана да се играе в Disneyland, Калифорния и на “RDADance America Festival” в щата Юта. Печелила е много творчески стипении като “Steps on Broadway” в Ню Йорк, “Millenium Dance Complex” в Лос Анжелис, “Debbie Reynolds” в Лос Анжелес, “Monsters of Hip Hop”, “Company Dance”, “Hollywood Vibe”, “L.A. Elite”, “Encore”, и “West Coast Dance Explosion”.


IMG_2845_resize

Петър Илиев – характерен танц

Артистичен директор и основател на Фондация “Танцово изкуство – Илиев”. Повече информация можете да намерите тук.

Регистрационната такса за участие се заплаща на банковата сметка на Фондация „Танцово изкуство – Илиев“:

Първа инвестиционна банка (ПИБ)

IBAN: BG49FINV91501215317191

BIC: FINVBGSF

Цени за участие в „Танцова работилница“:

  • За 1 стил: 80 лв.
  • За 2 стила: 100 лв.
  • За 3 стила: 110 лв.
  • За 4 стила: 120 лв.

Всеки стил е съставен от класове по техника и класове по репертоар. В случай, че искате да посещавате само техника или само репертоар от един стил, цената остава същата.

Моля, имайте предвид, че програмата е много интензивна. Възможно е да не успявате да посещавате всички часове по репертоар в повече от 3 стила (в зависимост от танцовото ниво и мотивацията ви). Въпреки това е възможно да се запишете на всички стилове, но ви съветваме да концентрирате усилията си в не повече от 3 стила в часовете по репертоар.

Премиера на танцовия спектакъл „Surfacing“ на VON HOWARD PROJECT

Американската компания за съвременен танц VON HOWARD PROJECT гостува в София по покана на Фондация “Танцово изкуство – Илиев” по време на пролетната интензивна меджународна програма “Танцова работилница 2013” (Dance It! 2013).

VON HOWARD PROJECT ще направи своя дебют на българска сцена с премиера на спектакъла „Surfacing“ на хореографа Крисчън вон Хауърд. Тази работа на танцовата трупа изследва физическите и емоционалните граници, които ни разделят. Вон Хауърд, заедно с динамична си група изпълнители, се впуска в интерпретация на света на повърхностното и привидностите на външността. „Surfacing“ е съпроводен от пулсиращ саундтрак от електронна музика и светлинния дизайн на Майкъл Джарет. В програмата на спектакъла е включен също репертоар на американските хореографи Елизабет Гилеспи и Елинор Скот.

VON-HOWARD-PROJECTposter

Интерактивна дискусия: „The Ailey School и спектаклите на AAADT“

Фондация “Танцово изкуство – Илиев” и Фондация Credo Bonum Ви канят на разговор-дискусия с хореографите Тереза Рут Хауърд и Крисчън вон Хауърд, преподаватели в пролетното издание на Танцова работилница 2013.
Тереза Рут Хауърд и Крисчън вон Хауърд ще разкажат впечатления и ще споделят своето лично мнение за начина на работа и обучение в престижното училище, за останалите танцови институции, създанени от покойния Ейли и известни по цял свят, както и за творчеството на хореографа и изявите на AAADT.

Ailey

Mайсторски клас с Елинор Скот (So You Think You Can Dance, САЩ – финалист в 6-ти сезон)

Майсторският клас по съвременен джаз танц на Елинор Скот е синтез от изолирани движения, синкопи и импровизации по зададена задача, изискващи музикалност, динамика и техника. Класът предлага възможност за изучаване на различни стилове от движения. С екзерсис на среда ще се обърне по-специално внимание на определени части от тялото, като едновременно с това ще се изпълнява различна динамика. Импровизирането по зададени задачи ще даде възможност на всеки участник да изрази избрания от него уникален танцов изказ. Във втората половина на класа, Елинор ще преподава конкретни танцови фрази, като това ще даде възможност на участниците да приложат всичко, научено по време на загряването. Това танцово ателие ще бъде забавно и вдъхновяващо за всички.

Елинор Скот е професионален танцьор и хореограф на свободна практика в Ню Йорк. Родом от Санта Круз, Калифорния, напоследък Елинор е известна като финалист и постоянна здезда на хитовия телевизионен сериал So You Think You Can Dance?.

Елинор Скот е основател на ELSCO Dance, компания за модерен танц, работеща на проектен принцип. За повече информация: www.elscodance.org.

elinor

Финален спектакъл „Sneak Peek“

Международната интензивна програма “Танцова работилница“ (Dance It!, 1-7 април 2013 г.) завършва традиционно с големия заключителен спектакъл Sneak Peek, който може да бъде видян само и единствено веднъж. Той включва хореографиите, разработени по време на програмата в пет различни танцова стила, и представлява комбинация от иновативната работа на известните американски гост хореографи с участието на всички включили се млади танцьори от България и съседни страни.

Спектакълът включва още и репертоар на специално поканени гост артисти и танцови компании от България и други страни. Тази година в него ще бъде представена и част от хореография, разработена от артистичния директор на Фондация “Танцово изкуство – Илиев”, Петър Илиев, в рамките на проект „Танцуващи хлапета“.

В края на спектакъла Sneak Peek, Фондация „Танцово изкуство – Илиев” обявява петте млади танцьора, които са се представили най-добре по време на “Танцова работилница“ и които ще получат стипендии за интензивно лятно обучение в едни от най-известните танцови училища и компании в САЩ.

 

poster-DanceIT2013400

И тази година по време на “Танцова работилница 2013” бяха избрани шест от най-талантливите танцьори, които получават стипендия за летни интензивни курове в САЩ в стиловете балет и хип-хоп.

За летен интензивен курс в Ballet Chicago заминават:

За летен интензивен курс в Pacific Northwest Ballet (PNB) в Сиатъл заминава:

За летен интензивен курс по хип-хоп в Los Angeles заминават:

All
Vasko&Zdravko