Танцова работилница 2012 – Пролетно издание

ПроектУчителиСъпътстващи събитияСтипендианти

„Танцова работилница“ е интензивна танцова програма, която се провежда в България в продължение на една седмица, по време на пролетната ваканция на учениците (9 – 15 април 2012 г.). Тя е плод на международно сътрудничество, което има за цел да обучава млади танцьори – предимно от България и САЩ до 2011 г., а за своето пето издание през 2012 г. Работилницата вече е отворена и за танцьори от всяка друга заинтересована държава.

В течение на една седмица танцьорите (както професионалисти, така и аматьори) посещават класове в различни танцови стилове: класически балет, модерен танц, бродуей джаз, хоп-хоп, характерен танц. Класовете се водят от утвърдени учители и хореографи от САЩ и България, споделящи своя уникален опит и творчески подход, които не са достъпни за танцьорите в рутинното им обучение. Всеки ученик също участва и в хореографии, поставени по време на работилницата.

Целта на проекта е да даде на учениците възможност да се докоснат до нови танцови форми, като едновременно участват в творческия процес и натрупват опит с международен обмен и междукултурна комуникация.

Пролетната „Танцова работилница“ завършва с финалния спектакъл “Sneak Peek“ – комбинация от иновативната работа на хореографите с участието на всички танцьори от Работилницата, както и представяне на репертоар от специално поканени, известни танцови артисти от Европа и САЩ.

В рамките на Работилницата ще се проведат и различни танцови майсторски класове. Ще се организират също публични дискусии на определени, свързани с танцовото изкуство теми, с които програмата ще бъде обогатена допълнително.

Планирано е пролетното издание на „Танцова работилница“ да има свое продължение и през есента на 2012 г. Повече информация очаквайте скоро.


Workshop_IlievDance_26
IMG_4278
ABF_logo1
This project is being implemented with financial support from the America for Bulgaria Foundation.

Фондация „Америка за България” е партньор на Фондация „Танцово изкуство – Илиев” по проекта “Танцова работилница 2012”. Основана през 2008 г., Фондацията е наследник на Българо-американския инвестиционен фонд, създаден от Правителството на САЩ чрез Американската агенция за международно развитие. Една от целите на фондацията е да подкрепя частната инициатива в изкуството и културата. Мисията на Фондация „Америка за България” е насочена към постигане на по-високо признание на българските творци в страната и чужбина, насърчаване на изявата на родните ни таланти на световната сцена и утвърждаване на международния културен имидж на България. С „Танцова работилница 2012” Фондация „Америка за България” и Фондация „Танцово изкуство – Илиев” имат амбиция да построят още един културен мост между България и Америка и да дадат възможност на българските ученици по танц да се докоснат до американския начин на работа, да се запознят с най-добрите балетни хореографи и майстори на американския балет. Повече информация може да намерите на www.americaforbulgaria.org

Никълъс Аде – Класически балет

Никълъс Аде е от Лос Анджелис, Калифорния. Той се е обучавал в Балетното училище Сан Франциско и Училището по изкуства Северна Каролина. От 1996-2006 г.  танцува за Pacific Northwest Ballet под ръководството на Франсия Ръсел, Кент Стоуъл и Питър Боул. Откакто е там, г-н Аде е изпълявал водещи роли в “Четирите темперамента” и “Сън в лятна нощ” на Дж. Баланчин; “Веселата вдовица” на Роналд Хинд; “Трагедията на Ромео и Жулиета” на Кент Стоуъл. Участвал е и във “Валсът”, “Блудният син”, “Симфония в до мажор”, “Симфония в три движения” и “На кого му пука” на Баланчин; както и в “Fearful Symmetries” на Питър Мартин. Той поставя началото на главните роли в “Torque” на В. Канипароли, както и “Almost Tango” и “Within/Without” на Николо Фонте.
От 2006 г. г-н Аде е солист в Центъра “Франсия Ръсел” на училищео на Pacific Northwest Ballet, под артистичното ръководство на Питър Боул. Той е също така постоянен гостуващ преподавател в Балетната академия “East” в Ню Йорк под ръководството на Дарла Хувър и Джулия Дубно. Г-н Аде е преподавал още в Младежкия Балет Централна Пенсилвания, Академията за балет Tri-Cities, Регионалния балет Юта и Училището по изкуства на Университета Северна Каролина. Преподавал е и на различни национални и регионални фестивали за асоциацията “Regional Dance America”. В следствие на това партньорство, г-н Аде е бил домакин на конференцията “Craft of Choreography” и на летен интензивен курс в периода 2007-2009 г., и е преподавал в рамките на същата конференция от 2004 г. до 2009 г. Той е презентирал спектаклите на Pacific Northwest Ballet “Eyes on Dance” и “ Discover Dance” и е проектен координатор на Хореографското изложение на компанията от 2005 г.

Маркъс Галанте – Brodway Jazz

MarcusGalanteМаркъс Галанте има широк опит като хореограф и преподавател по целия свят. Обучавал се е в  Американски балетен театър и в Училището за американски балет; бил е също стипендиант в Харкнес Балет в Ню Йорк. Сред неговите учители са Патриша Уайлд, Ричард Рап, Стенли Уилямс и Джордж Баланчин. Танцувал е с множество компании като Чикаго Лирик Балет под ръководството на Мария Талчийф, Кливлънд Балет, Чинчинати Балет, Еглевски Балет и е бил солист на Националния Балет на ЮАР C.A.P.A.B., изпълнявайки класически репертоар. На Бродуей той е участвал като певец, танцьор и актьор в “A Chorus Line”, “Pippin”, “Carousel” и др. Той е работил и в операта, във филмови и телевизионни продукции заедно с Шърли Маклейн.

Г-н Галанте е създал множество успешни хореографии за балетни и театрални постановки, както и телевизионна и филмова хореография. През 1995 г. той е номиниран за наградата “Танц във филм” за късометражния филм “Private Performance” на режисьора Морган Спърлок. Получавал е стипендии от National Endowment for the Arts (хореография) и грантове за хореография от Фондацията за танц “Харкнес”. Г-н Галанте е бил преподавател в едни от най-престижните институции в страната като Ню Йорк Сити БалетАмерикански балетен театърAlvin AileyPacific Northwest Ballet, Балетното училище и компания Пенсилвания, Балетната компания “Lines Contemporary”, Еглевски Балет, Балет Чикаго, „Стъпки на Бродуей“, Танцовия център Бродуей, Балет Артс (Ню Йорк), Регионалния балет Мидуестърн, Чикагската Национална асоциация на майсторите на танца и мн. др. Неговият международен опит включва покани в Русия, Финландия, Япония, България, Черна гора, Германия, Аржентина, Бразилия и др.

Крисчън вон Хауърд – Модерен танц

ChristianvonHowardКрисчън вон Хауърд е артистичен директор на VON HOWARD PROJECT, компания за съвременен танц от Средноатлантическия регион, с офиси в Ню Йорк и Вирджиния. Той е асистент-преподавател по танц и хореография в университета Вирджиния Комънуелт и преподава в известното танцово училище Alvin Ailey в Ню Йорк. Крисчън присъства в преподавателския състав на редица изтъкнати танцови институции и фестивали, между които „Interlochen Arts Camp” и Американския танцов фестивал (в интензивната зимна програма). Неговите хореографии са поставяни на сцената на „Работилница по Танцов Театър”, „Joyce SoHo”, по време на фестивалите „DanceNow” в Ню Йорк и „Spoleto”. Работата му като хореограф е предпочитана от различни танцови компании, колежи и университети, сред тях Колумбия Колидж, Университета на Илинойс “Urbana-Champaign”, Университета Джаксънвил, компания „ The Power Company” и мн. др. През 2006 г. Крисчън получава стипендия за хореограф от градския съвет за изкуства на Ню Джърси. През 2010 г. неговите хореографии са избрани да представят Средноатлантическия регион на националната конференция на американската асоциация за студентски танцови фестивали към Центъра „Кенеди” във Вашингтон. Професионалният му опит включва работа с танцьори като Дъг Вароун, Фернандо Буйон, Дъглас Бекер, Джермол Барнс и участия в спектакли на танцови компании като „Ballet Concerto”, „Footprints”, „Fred Benjamin”, „Daniel Gwirtzman” и „Alpha Omega Theatrical Dance Co.”. Има диплома за бакалавър по изящни изкуства на Християнския университет в Тексас и за магистър по изящни изкуства на Училището по изкуства „Tisch”, Ню Йорк.

Андреа Бър – Hip Hop

Andrea Burr

Силната страст на Андреа към танца я отвежда към кариера в Лос Анджелис. Тя има договор с Агенция “Go to Talent” и към момента тренира със стипендия в Студио Debbie Reynolds Dance Studio. Нейното най-скорошно постижение е танцовото й участие в Риана в X-Factor, където тя представя световната премиера на “We Found Love”. През януари Андреа е избрана за финалист за шоуто Monsters of Hip Hop, което ще се състои в Лос Анджелис това лято. Миналата година Андреа прекарва 6 месеца в Китай, преподавайки танци и изнасяйки концерти, а след завръщането си в САЩ режисира хип-хоп спектакли в Сиатъл. Тя е танцувала в концерта на Cruz Control в Moore Theatre, в “Seattle Seahawks halftime show”, като гост изпълнител в шоуто “The Monsters of Hip Hop” в Лос Анджелис, в “Тhe Vietnamese Music Awards”, и “Тhe Young Tanzsommer Austria Tour” с Westlake Dance Center Performing Group. Тя е създател на хореография, която е избрана да се играе в Disneyland, Калифорния и на “RDA Dance America Festival” в щата Юта. Печелила е много творчески стипендии като „Стъпки на Бродуей“ в Ню Йорк, Millenium Dance Complex в Лос Анджелис, Debbie Reynolds Dance Studio в Лос Анжелес, Monsters of Hip Hop, “Company Dance”, “Hollywood Vibe”, “L.A. Elite”, “Encore”, и “West Coast Dance Explosion”.

Петър Илиев – Характерен танц

Артистичен директор и основател на Фондация “Танцово изкуство – Илиев”. Повече информация можете да намерите тук.

Дебра Робинсън – Тайландски масаж

DebraRobinsonОсноваващ се на традиция, дълга повече от две хилядолетия, тай масажът е ненадминат в лечебните си свойства, както за тялото, така и за разума и духа. Дебра се занимава с това изкуство повече от 20 години, а от няколко години го преподава и по света. Тя се интересува от соматична психология и лечение на травми. В свободното си време танцува нардони танци от цял свят. Освен класовете по основни движения и теория на тай масаж, тя предлага и индивидуални лечебни сесии.

ИНТЕРАКТИВНА ДИСКУСИЯ

на тема “Танцовото изкуство и предприемчивостта. Танцът като културна индустрия”

Сряда, 11 април 2012 г., 19 ч.
+ това, ул. «Марин Дринов» 30

Интерактивна дискусия с американски и български хореографи и танцьори, арт мениджъри и изследователи в сферата на културните индустрии.

Вход: свободен

P1190220

ФОТОГРАФСКА ИЗЛОЖБА

9 – 15 април 2012 г.
+ това, ул. Марин Дринов 30

Фотограф: Александър Нишков. Изложба на черно-бели студийни арт фотографии с четирима от стипендиантите на Фондация „Танцово изкуство – Илиев“ през изминалите години.

Фотографиите ще се продават с цел набиране на средства за наем на танцови репетиционни студия за първия независим танцов спектакъл на Петър Илиев с Фондация „Танцово изкуство – Илиев“. Той ще има премиера през есента, като ще ползва хореографии, създадени по време на Танцова работилница. В спектакъла ще се включат най-добрите млади танцьори, избрани по време на Работилницата.

Вход: свободен

podkrepa

ОТВОРЕНИ СТУДИЯ

Петък, 13 април, 14:00-18:00 ч.
Държавен музикален и балетен център, ул. «П. Волов» 3

Класове от Танцова работилница, отворени за посещение и наблюдение за всички граждани, желаещи да видят на живо как преподават хореографите и как се случва интеракцията с младите танцьори по време на проекта.

Вход: свободен

ДЕТСКО “ТАНЦОВО ФОАЙЕ”

Неделя, 15 април 2012 г., Великден, 17:30 ч., преди финалния спектакъл
Държавен музикален и балетен център, бул. «В. Левски» 100

“Танцово фоайе” за деца на възраст 6-12 год. с артистичния директор на Фондация «Танцово изкуство – Илиев». На място и на момента Петър Илиев ще показва на децата нови и интересни танцови движения. Всички деца, желаещи да се включат, са добре дошли, без подготовка, без гуменки, без нищо, независимо дали са танцували досега или не. Запомнящото се преживяване им е гарантиртано!

Вход: свободен

По време на “Танцова работилница 2012” в София, България, петте най-талантливи танцьора бяха избрани да получат стипендии за участие в известни летни интензивни курсове в САЩ.

Избраните участници и интензивните летни програми, в които ще се включат, са:

    • Даниел Тичков (17 год., Национално училище за танцово изкуство, София) – летния курс в Училището към Pacific Northwest Ballet
    • Ралица Илиева (14 год., Национално училище за танцово изкуство, София) – летния курс в Ballet Chicago
    • Георги Иванов (19 год., Дьржавен музикален и балетен център, София) – летния курс в Ballet Chicago
    • Елена Димитрова (19 год., Национално училище за танцово изкуство, София) – летния курс на колежа към Syracuse University
    • Александра Цветкова (22 год., хип-хоп група Dem Divas, София) – двуседмично участие в курсовете по хип-хоп в Debbie Reynolds Studio
iner
stipendinati 2012 1