Танцова работилница 2012 – Есенно издание

ПроектУчителиСъпътстващи събития

„Танцова работилница“ е интензивна едноседмична танцова програма със световно утвърдени хореографи – преподаватели в 5 различни танцови стила, която се провежда в България. Тя е плод на международно сътрудничество, което има за цел да обучава млади танцьори – професионалисти и напреднали аматьори, предимно от България, но и от други страни.

Традиционната „Танцова работилница“ се провежда ежегодно от 2008 г. насам винаги по време на пролетната ваканция на учениците в България през м. април.

След като през април т.г. участие в проекта взеха рекордният брой от 148 танцьора от различни краища на страната, за първи път в рамките на една и съща година „Танцова работилница“ ще има и второ, есенно издание. То ще се проведе в периода 10 – 16 септември 2012 г.

С това Фондация „Танцово изкуство – Илиев” най-сетне иска да отговори на отдавна изразявано желание на досегашни участници, а именно – проектът „Танцова работилница” да се случва по-често. Също така, есенната Работилница ще помогне на всички танцьори да влязат в добра форма след дълга лятна ваканция, за началото на есенния сезон/ новата учебна година.

В течение на една седмица танцьорите посещават класове в различни танцови стилове: класически балет (стил Баланчин), съвременен танц, Бродуей джаз, хоп-хоп, характерен танц. Класовете се водят от утвърдени хореографи от САЩ и България, споделящи своя уникален опит и творчески подход, които не са достъпни за танцьорите в рутинното им обучение. Всеки ученик също участва и в хореографии, поставени по време на Работилницата.

Целта на проекта е да даде на участниците възможност да се докоснат до нови танцови форми, като едновременно участват в творческия процес и натрупват опит с международен обмен и междукултурна комуникация.

Освен танцовите ателиета, в рамките на Работилницата ще се проведат още: отворени за посещение и наблюдение студия; танцова акция на открито; интерактивна среща-дискусия със стипендиантите на Фондацията „Танцово изкуство – Илиев”, завърнали се от лятно обучение в известните Pacific Northwest Ballet в Сиатъл, Ballet Chicago, Университета в Сиракуза, Debbie Reynolds Dance Studios в Северен Холивуд; и др.

ABF_logo1
This project is being implemented with financial support from the America for Bulgaria Foundation.

Фондация „Америка за България” е партньор на Фондация „Танцово изкуство – Илиев” по проекта “Танцова работилница 2012”. Основана през 2008 г., Фондацията е наследник на Българо-американския инвестиционен фонд, създаден от Правителството на САЩ чрез Американската агенция за международно развитие. Една от целите на фондацията е да подкрепя частната инициатива в изкуството и културата. Мисията на Фондация „Америка за България” е насочена към постигане на по-високо признание на българските творци в страната и чужбина, насърчаване на изявата на родните ни таланти на световната сцена и утвърждаване на международния културен имидж на България. С „Танцова работилница 2012” Фондация „Америка за България” и Фондация „Танцово изкуство – Илиев” имат амбиция да построят още един културен мост между България и Америка и да дадат възможност на българските ученици по танц да се докоснат до американския начин на работа, да се запознят с най-добрите балетни хореографи и майстори на американския балет. Повече информация може да намерите на www.americaforbulgaria.org

Маркъс Галанте – Класически балет и Бродуей джаз

MarcusGalante

Маркъс Галанте има широк опит като хореограф и преподавател по целия свят. Обучавал се е в  Американски балетен театър и в Училището за американски балет; бил е също стипендиант в Харкнес Балет в Ню Йорк. Сред неговите учители са Патриша Уайлд, Ричард Рап, Стенли Уилямс и Джордж Баланчин. Танцувал е с множество компании като Чикаго Лирик Балет под ръководството на Мария Талчийф, Кливлънд Балет, Чинчинати Балет, Еглевски Балет и е бил солист на Националния Балет на ЮАР C.A.P.A.B., изпълнявайки класически репертоар. На Бродуей той е участвал като певец, танцьор и актьор в “A Chorus Line”, “Pippin”, “Carousel” и др. Той е работил и в операта, във филмови и телевизионни продукции заедно с Шърли Маклейн.

Г-н Галанте е създал множество успешни хореографии за балетни и театрални постановки, както и телевизионна и филмова хореография. През 1995 г. той е номиниран за наградата “Танц във филм” за късометражния филм “Private Performance” на режисьора Морган Спърлок. Получавал е стипендии от National Endowment for the Arts (хореография) и грантове за хореография от Фондацията за танц “Харкнес”. Г-н Галанте е бил преподавател в едни от най-престижните институции в страната като Ню Йорк Сити БалетАмерикански балетен театърAlvin AileyPacific Northwest BalletБалетното училище и компания Пенсилвания, Балетната компания “Lines Contemporary”, Еглевски БалетБалет Чикаго„Стъпки на Бродуей“, Танцовия център Бродуей, Балет Артс (Ню Йорк), Регионалния балет Мидуестърн, Чикагската Национална асоциация на майсторите на танца и мн. др. Неговият международен опит включва покани в Русия, Финландия, Япония, България, Черна гора, Германия, Аржентина, Бразилия и др.

Не случайно Маркъс Галанте ще преподава за четвърти път в “Танцова работилница” – този път дори и в двата си стила – класически балет и Бродуей джаз!

Живко Желязков – Съвременен танц

Jivko_JeliazkovЖивко Желязков е артистичният директор на компанията „Дерида Денс”, както и съосновател и преподавател в DERIDA Dance Center – първия център за съвременен танц в София. Живко Желязков е завършил актьорско майсторство и е специализирал режисура за танцов театър в НАТФИЗ „Кръстю Сарафов”, гр. София. С дипломния си спектакъл през 2001 г. е приет в магистърската програма за „Съвременна хореография“ на “Victorian College of the Arts” в Мелбърн, Австралия. През 2002 г. заедно с Атанас Маев (менджър на Дерида Денс) участват в създаването на проекта за театър на Fairplay Golf Hotel & Spa, Benalup (C?diz) в който работят до 2008 г. Сред ръководените от хореографа проекти са “Пространство и време”, с който печели първа награда от конкурса за съвременна хореография на името на Маргарита Арнаудова; участието му в проект на компанията Exizit, Париж; “Riding the Wind“, в който участват танцьори от Испания, Куба, Уелс и Шотландия; “Саумо”, част от проекта „Тризависим“, иницииран от Гилдия за Съвременни Изпълнителски Изкуства към Съюза на артистите в България. Последният спектакъл „ASA“ на хореографа Живко Желязков открива международните фестивали за Съвременен танц „Aura“(Литва), Sofia Dance Week (България) и „Infant“ (Сърбия). През 2012 г. е поканен като гост хореограф в „Central Europe Dance Theater“ (Будапеща) и е селектиран да води работни ателиета в рамките на KDF – Фестивал за съвременен танц в Сеул, Южна Корея. Живко Желязков е ръководител на едногодишната обучителна и тренинг програма “Dance PORT Derida” и преподавател в интензивната програма “Танцова работилница” на Фондация “Танцово изкуство – Илиев”.

Росица Терзийска – Hip Hop

Росица Терзийска вече 14 години се занимава с танци и въпреки това тя не се е изморила да преследва нови и нови цели. Росица е четирикратен национален шампион в стил хип-хоп и лауреат на конкурса в Москва “Отворена Европа”. Едновременно с това, тя е завършила АМТИИ Пловдив със специалност „Балетна педагогика и режисура”. Росица научава своите първи танцови стъпки в Dance Formation “Mirage“ в гр. Русе, където към момента е помощник хореограф. Заедно със състава са обиколили редица международни фестивали, конкурси, световни и европейски шампионати по хип-хоп, от които са спечелили множество награди, лауреати и златен аплауз. Освен хип-хоп танците другите й любими стилове са: Disco Dance, Broadway jazz, Contemporary. С участието си в “Танцова работилница 2011” Росица става първата стипендиантка на Фондация “Танцово изкуство – Илиев” в стил хип-хоп и през лятото на 2011 г. се обучава в най-доброто танцово студио в Лос Анджелис – Debbie Reynolds Dance Studios. Завърнала се заредена с много хъс и положителни емоции, тя започва да реализира идеите си не само с големите, но и с малките възпитаници на Формания “Мираж”, а резултатите от това не закъсняват – най-последният успех е участието им във финалната битка на Street Dance Battle “Битката за крепостта”, Калоянова Крепост – Велико Търново, проведена на 30 юни 2012 г. Затова Росица е тук – да ви зареди с много положителна емоция, усмивки и невероятно танцово настроение!

Александра A-Style Цветкова – Hip Hop

Човекът Енергия! Александра A-Style Цветкова се занимава с танци от 7 години, като 4 от тях е хороеграф и танцьор в първото училище по хип-хоп в България. Тя е хореограф и танцьор в Dem Divas (полуфиналисти в предаването “България търси талант”, национални шампиони по хип-хоп на България), както и създател и хореограф на школата DemDivas. Александра е хореограф в “Шоуто на Слави” и “Dancing Stars 2”, където работи с Venol King (хореограф на Prince, Michael Jackson, Tina Turner, Kylie Minogue). Печелила е призовите места и любовта на публиката на състезания в цяла България (над 20 първи места във всички категории). Александра A-Style посещава най-големите танцови лагери, учейки се от най-добрите хореографи от цял свят – Lyle Beniga, Kyle Hanagami, P-Lock, Shaun Еvaristo, Pacman, Kite, Allan Lemaja, Jillian Mayers, Super Dave, Kennis, JP, J Rock, Brandon Alexander, Jabari и др. (работили с най-големите хип-хоп, r&b и поп звезди). През 2012 г. печели стипендията на Фондация “Танцово изкуство – Илиев” в стил хип-хоп и това лято е българският представител в известното  Debbie Reynolds Dance Studios в Лос Анджелис. Александра може да зарази всеки с енергията си, може да накара всеки да танцува. Нейното мото – Dance always with Passion!

Петър Илиев – Характерен танц

Артистичен директор и основател на Фондация “Танцово изкуство – Илиев”. Повече информация можете да намерите тук.

ОТВОРЕНИ ЗА НАБЛЮДЕНИЕ СТУДИЯ И ПРЕДСТАВЯНЕ НА РАЗРАБОТЕНИТЕ ХОРЕОГРАФИИ

15 септември 2012 г.
Национално училище за танцово изкуство (НУТИ)
бул. “Шипченски проход” № 48, София 1113:
– Часове по танцова техника в различните стилове: 9 – 13 ч.
– Представяне на новите хореографии: 14 – 16 ч.

esen2012

ИНТЕРАКТИВНА ДИСКУСИЯ

със стипендиантите от пролетната програма, завърнали се от летни интензивни танцови курсове в известни училища и университети в САЩ
12 септември 2012 г., 18:30 ч.
Дерида Денс Център (нови студия)
бул. “Сливница” 245, вх. Е 4/2, 1202 София

iner

ФЛАШМОБ

Танцова акция на открито в града
16 септември 2012 г., между 11 и 12 ч.,
в подлеза на СУ и на входа на Борисовата градина откъм Орлов мост

flashgordon