Танцова Работилница 2011

ПроектУчителиСъпътстващи събитияСтипендианти

„Танцова работилница“ е интензивна танцова програма, която се състои в продължение на една седмица в България по време на пролетната ваканция на учениците (4 – 10 април 2011 г.) Тя е плод на международно сътрудничество, което има за цел да обучава млади танцьори от България и САЩ (а за в бъдеще и от други европейски държави).

В течение на една седмица танцьорите (както професионалисти, така и аматьори) посещават класове в различни танцови стилове: класически балет, модерен танц, бродуей джаз и хоп-хоп. Класовете се водят от утвърдени учители и хореографи от САЩ и България, които споделят своя уникален опит и творчески подход, които не са достъпни за танцьорите в рутинното им обучение. Всеки ученик също участва и в хореографии, поставени по време на работилницата.

Целта на проекта е да даде на учениците възможност да се докоснат до нови танцови форми, като освен това участват в творческия процес. „Танцова работилница“ завършва с финален концерт, където хореографите представят своята иновативна работа, създадена по време на проекта.

ABF_logo1
Проектът се осъществява с финансовата помощ на Фондация „Америка за България“

Фондация „Америка за България” е партньор на Фондация „Танцово изкуство – Илиев” по проекта “Танцова работилница 2011”. Основана през 2008 г., Фондацията е наследник на Българо-американския инвестиционен фонд, създаден от Правителството на САЩ чрез Американската агенция за международно развитие. Една от целите на фондацията е да подкрепя частната инициатива в изкуството и културата. Мисията на Фондация „Америка за България” е насочена към постигане на по-високо признание на българските творци в страната и чужбина, насърчаване на изявата на родните ни таланти на световната сцена и утвърждаване на международния културен имидж на България. С „Танцова работилница 2011” Фондация „Америка за България” и Фондация „Танцово изкуство – Илиев” имат амбиция да построят още един културен мост между България и Америка и да дадат възможност на българските ученици по танц да се докоснат до американския начин на работа, да се запознят с най-добрите балетни хореографи и майстори на американския балет. Повече информация може да намерите на www.americaforbulgaria.org

Даниел Дуел – Класически балет, стил Баланчин

Daniel Duell

Основател и артистичен директор на Балет Чикаго, Даниел Дуел е страстен привърженик на класицизма в класическата му форма. Като солист на Ню Йорк Сити Балет от 1979-1987 година, той представя широк репертоар, изпълнявайки водещи роли в балетите на Баланшин, Джером Робинс, Питър Мартинс и Жак Д’амбоа, както и много други. След като получава стипендия на Фондация „Форд” на 13-годишна възраст, той продължава обучението си в Американското Балетно Училище на 16-годишна възраст, а на 19 години е поканен да се присъедини към Ню Йорк Сити Балет. Освен 15-те години в Ню Йорк Сити Балет, той е специален гостуващ артист в множество танцови компании в страната и е танцувал за няколко национални телевизионни програми „Танцувай в Америка“. Дуел работи като хореограф от 1980 г. и е поставял хореографии за Балет Чикаго, Балет Хиспанико от Ню Йорк, Дейтън Балет, Харкнес  Денс Театър, Танцов Фестивал „Джейкъб Пилоу“ и Американското Балетно Училище.

Дуел преподава специализирани класове (мастър класове) и е гост-преподавател в САЩ и Европа. Той често държи лекции по балет, музика и изкуство и е член на няколко борда на неправителствени организации. През 2000 г. той получава наградата Рут Пейдж от Чикагското Артистично Общество за отличната си работа като Артистичен директор на Балет Чикаго – Студийна Копания. Освен че поставя творби на Баланшин за Балет Чикаго, г-н Дуел е поставял ‘Аполо’ за Балет Милуоки, „Концерто Бароко“ и „Валс-фантаз“ за Джем Сити Балет в Дейтън, Охайо, и „Аполо“ и „Валс-фантаз“ за Чанел Айлъндс Балет във Вентура, Калифорния. През 2007 г. е специален гост-преподавател в Американското Балетно Училище.

Маркъс Галанте – Broadway Jazz

MarcusGalanteЗаслугите на Маркъс Галанте са многобройни и международни. Той е преподавал в Германия, Русия, Финландия, Япония и други страни, както и на множество места в САЩ в престижни институции като Ню Йорк Сити Балет, Американски балетен театър, Alvin Ailey  и Pacific Northwest Ballet. Освен класически балет, Галанте преподава и бродуейски театрален танцов стил. Г-н Галанте се е обучавал в Американския балетен театър и в Училището за американски балет при професионалнисти като Патриша Уайлд, Нанси Клемент, Олга Меринова и Жорж Баланшин. Галанте е награден с множество награди и стипендии за хореография, като също така е бил главен изпълнител в бродуейски шоута. Г-н Галанте също така е пианист със солиден опит в акомпанирането на балетни класове. Той е записал 2 диска с музика за балетни класове и използва музикалната си основа, за да обогати своята учителска и творческа дейност.

Гери Абът – Модерен танц

Garry Abbott

Повече от 30 години Гери Абът танцува, преподава и създава хореографии, които споделя с хората по цял свят. През 1976 Абът започва своята кариера в Атлантовския танцов театър на Барбара Съливан. Там той развива своя интерес към хореографията. През 1979 г. Абът получава стипендия за Калифорнийския институт за изкуство, където се обучава при Кристин Лоусън, Мия Славенска и Николас Гън. През 1985 г. г-н Абът се мести в Денвър, Колорадо, за да танцува със световно известния Клео Паркър Робинсън Денс Театър, с артистичен директор Клео Паркър Робинсън. Компанията му дава възможност да се обучава при множество създатели на танца. През 1989 г. Абът дебютира с първата си творческа работа за компанията – дует, основан   на сношителните навици на паяците, под името „Araignee“. Хореографиите на Абът все още са в репертоара на компанията на г-жа Робинсън.

През 2006 г. Абът поставя първия си мюзикъл „Вярвай в себе си“ и заема длъжността Артистичен директор на уъркшопа за изпълнителски изкуства – това е триседмичен летен интензивен семинар, насочен към млади хора, които искат да преживеят интензивно обучение с жанра музикален театър, обучавайки се при някои от водещите експерти в страната.  Гери Абът и Кевин Йега Джеф, заедно с Линда Спригс, Диан Шобер и ЛаВерн Алфеър Джеф основават компанията „Дийпли рутед продакшънс“ през 1995 г. През 15-годишната си история „Дийпли рутед“ не само се превръща в първокласна танцова компания, която носи положителен фокус на чикагското танцово общество, но е и място, където артистите идват, за да се докоснат с изкуството си. Някои от хореографиите, които Абът създава за компанията, са: „Desire“, „Just Miss Sadie”, „The Dance We Dance“, „MOVE!“, „”Hand to Mouth”, “Nefertiti A Concert of Music and Dance”, Decadent Dream and his latest work “53 Inhale”.

Прочете още на: www.deeplyrootedproductions.org

Андреа Бър – Hip Hop

Andrea_BurrСилната страст на Андреа към танца наскоро я отвежда в Лос Ажелис, където тя работи към MSA Agency. Миналата година Адреа прекарва 6 месеца в Китай, преподавайки танци и изнасяйки концерти, а след завръщането си в САЩ режисира хип хоп спектакли в Сиатъл. Тя е танцувала в концерта на Cruz Control в Moore Theatre, Сиатъл, в шоуто The Monsters of Hip Hop в Лос Анжелис,  в Тhe Vietnamese Music Awards, и Тhe Young Tanzsommer Austria Tour с Westlake Dance Center Performing Group. Тя е създател на хореография, която е избрана да се играе в Disneyland, Калифорния и на RDA Dance America Festival  в щата Юта. Печелила е много творчески стипении като Steps on Broadway в Ню Йорк, Millenium Dance Complex в Лос Анжелес, Debbie Reynolds Dance Studio в Лос Анжелес, Monsters of HipHop, Company Dance, Hollywood Vibe, L.A. Elite, Encore, и West Coast Dance Explosion.

Дебра Робинсън – Thai Massage

DebraRobinsonОсноваващ се на традиция, дълга повече от две хилядолетия, тай масажът е ненадминат в лечебните си свойства, както за тялото, така и за разума и духа. Дебра се занимава с това изкуство повече от 20 години, а от няколко години го преподава и по света. Тя се интересува от соматична психология и лечение на травми. В свободното си време танцува нардони танци от цял свят. Освен класовете по основни движения и теория на тай масаж, тя предлага и индивидуални лечебни сесии.

Интерактивна дискусия: „Креативни подходи в обучението по танц и хореография“

Дата: 8 Април (петък), 2011, 19:00 ч

Място на провеждане: Център за култура и дебат “Червената къща”, Зала „Пеша Николова“

Ул. Любен Каравелов 15, гр. София

IMG_9296

По време на Танцова работилница 2011 бяха избрани петте най-талантливи танцьори, които получиха стипендии за обучение за летни интензивни курсове в САЩ.

  • Станислав Стефанов (танцьор в Държавен музикален и балетен център, София) – получава стипендия за балет в лятната интензивна програма на Ballet Chicago
  • Виктор Денисов (танцьор в Държавен музикален и балетен център, София) – получава стипендия за балет в лятната интензивна програма наBallet Chicago;
  • Грета Георгиева (танцьор в Държавна опера – Русе) – получава стипендия за балет в лятната интензивна програма „Syracuse University Summer Dance Intensive„;
  • Василена Шопова (ученичка в Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“, Пловдив) – получава стипендия за модерен танц в лятната интензивна програма на Deeply Rooted Dance Company, Чикаго;
  • Росица Терзийска (студентка в Академията по танцово и музикално изкуство – Пловдив, помощник-хореограф в Танцова формация „Мираж“, гр. Русе) – получава стипендия за хип-хоп в Debbie Reynolds Dance Studios, Северен Холивуд, Калифорния
IMG_9360 IMG_9403
Как се почувстваха нашите стипендианти, когато разбраха, че са избрани:
Впечатления от обучителните програми: