[tabs style=“1″]
[tab title=Цели]Чрез програмите, които реализира, Фондация „Танцово изкуство – Илиев” цели да:

 • Култивира гъвкави и адаптивни танцьори, способни да отговорят на изискванията на съвременните хореографи и на развиващите се изразни средства;
 • Моделира поведение и отношение към работата, които насърчават младите танцьори да поемат рискове и активно да творят;
 • Създава пример за самоуправление в изкуството, в което основни принципи са инициативност и борбеност, изключително стегнат бюджет, разнообразни източници на доходи, много доброволен труд, всеотдайност в името на висши цели и гордост от постигнатото;
 • Поощрява активни млади граждани, със състезателен дух и умения, които знаят как да работят в разнороден колектив;
 • Насърчава многокултурни и многоетнически творчески сътрудничества.
Отзиви

[column size=“1-2″ last=“0″ style=“0″]

[quote style=“1″]Това изживяване ме промени напълно. Беше почти невероятно, че получихме възможността да работим с толкова добри преподаватели и хореографи. Това изостри чувствителността ми към света около мен и осъзнах възможностите, които все още се крият пред мен. Знам, че никога няма да гледам на света и себе си по същия начин.

Кайл Джонсън, САЩ[/quote]

[quote style=“1″]Много съм доволен от семинара, защото се научават много нови неща и се добива ценен опит в танците. Учителите бяха чудесни! Ще бъда много щастлив, ако Работилницата продължи да съществува, защото е важна за нашето развитие. Благодаря ви, че тя стана реалност за българските танцьори!

Деян Иванов, България[/quote]

[quote style=“1″]Знам, че това пътуване ще бъде едно от най-паметните събития в моя живот. Страшно ми хареса и се надявам скоро пак да се върна. Най-хубаво беше, когато всички се държахме за ръце и танцувахме в кръг. Смяхме се и се наслаждавахме на всеки миг.

Рина Шмизу, САЩ[/quote]

[quote style=“1″]Проектът Танцова Работилница промени живота ми. Запознанството с учителския колектив беше невероятно усещане. Те бяха изключителни професионалисти и като танцьори, и като педагози, и невероятен пример за подражание. Макар че работихме с тях за кратко, споменът за това ще бъде винаги жив в мен и с нетърпение очаквам възможността отново да работя с този страхотен екип.

Елиза Калчева, България[/quote]

[/column]
[column size=“1-2″ last=“1″ style=“0″]

[quote style=“1″]Пътуването ми до България беше невероятно изживяване. Усещането за богатството и различието на двете култури промени светогледа ми. С удоволствие учих български народни танци и в края на всяка репетиция бях широко усмихнат. Смятам, че се трудих много и се забавлявах невероятно. Ако пак ми се удаде възможност, със сигурност ще се върна.

Ригън Бел, САЩ[/quote]

[quote style=“1″]Страната ви е много красива и за нас беше удоволствие да пребиваваме и да танцуваме там. Беше също невероятно да се запознаем с хората и с културата на България.

Маделин Кох, САЩ[/quote]

[quote style=“1″]Бяхте много щедър в помощта си – посрещнахте ни на летището, превеждахте ни и ни водихте на места с чудесна храна. Беше страхотно да се запознаем с другите ученици от България. Всички бяха мили, гостоприемни и много ни помагаха.

Джеси Гереро, САЩ[/quote]

[quote style=“1″]Класовете бяха страхотни и целият курс – невероятно полезен за мен, но все пак, най-ценното за мен през тази седмица беше запознанството ми с хората и това, че се сприятелих с много ученици на нашата възраст, които живеят в толкова различна култура. Почти невероятно е колко развълнувани се чувствахме всички след концерта. Толкова беше трудно да оставя новите ми приятели. Раздялата ми с тях беше най-трудната част от пътуването, но така осъзнах колко невероятно беше цялото изживяване и колко съм щастлив, че можах да бъда там, дори само за седмица.

Хейли Холман, САЩ[/quote]

[/column]
[/tab]
[tab title=“История“]

През април 2008, 2009 и 2010 г. (по време на пролетната ваканция на учениците в България), по инициатива на българския хореограф и преподавател в Балет Чикаго, Петър Илиев, в Националното училище за танцово изкуство в София се проведоха първите 3 издания на “Танцова работилница” – интензивна танцова програма, която срещна млади танцьори от България и САЩ с изявени преподаватели и хореографи от двете държави. Младите таланти имаха възможността за една седмица да изучават четири основни вида танц: класически балет, модерен, български народни (2008) или характерни танци (2009, 2010), джаз (2008) или хип-хоп (2009). Всяка година в работилницата участваха около 120 деца от всички краища на България и 15 деца от САЩ. Преподавателите, които работиха с децата в първите три издания на Работилницата, са:

 Даниел Дуел (Балет Чикаго), Маркъс Галанте (Ню Йорк Сити Балет), Гери Абът (Танцов театър „Дийпли рутед”), Мариана Денева (Национално училище за танцово изкуство), Соня Докинс (Танцов театър „Призм”), Христо Иванов (Национално училище за танцово изкуство), Алис Бергесън (Пасифик Нортуест Балет, Сиатъл), Даниел Круз (Танцова компания „Круз контрол” – Сиатъл), Жени Рангелова (Италия) и Петър Илиев (Балет Чикаго).

И трите издания на този уникален за България проект преминаха с невероятен успех! Ентусиазмът и желанието за работа и на учители, и на ученици бяха заразителни! Децата показаха невероятна дисциплина и талант, както и силно желание да учат и да продължават напред. Освен че усвоиха нови техники и движения, те участваха и в кратки хореографии, поставени от гост-преподавателите. Работилниците завършиха с концерти, на които бяха показани  създадените хореографии, и в които се включиха и професионални танцови ансамбли. Свои постановки показаха ансамблите за народни песни и танци „Филип Кутев”, “Тракия”, “Пирин” и “Росна Китка”, Балет Арабеск, Балет Веда Джуниър и танцова група „Призм” от САЩ.

Проектът се радваше и на изключителен медиен интерес и беше широко отразен от основните телевизионни канали. Трите издания на „Танцова работилница” 2008-2010 бяха осъществени благодарение на щедростта и отзвчивостта на директорката на Националното училище за танцово изкуство, Марияна Денева, и бяха спонсорирани от Община Костенец, Балет Чикаго – САЩ и много български и американски частни дарители.

В резултат на това ползотворно сътрудничество Фондация „Танцово изкуство – Илиев” в партньорство с танцовата школа на Балет Чикаго осигури петнадесет пълни стипендии за обучение на български танцьори в интензивния лятен обучителен курс на „Балет Чикаго”. Така през 2008 г. петнадесет изключително талантливи и трудолюбиви българчета бяха обучавани за шест седмици в различни танцови стила в един от центровете на балетното изкуство в САЩ. Всички те бяха ученици на Националното училище за танцово изкуство в София, но идваха от различни краища на България и бяха селектирани от преподавателите в „Работилницата.” Техните родители и спонсори заплатиха единствено билета им до САЩ и обратно, а членове на българската и на балетната общности в Чикаго, със съдействието на българския консул в Чикаго, се погрижиха за тяхното настаняване.

Българските танцьори се представиха блестящо в САЩ. Те участваха във всички хореографии, поставени по време на летния курс и показани на финалния концерт през 2008 г., който се състоя на 25 юли в Columbia College – Чикаго. Техният талант и изключително добра подготовка не останаха незабелязани от американските експерти. Две от балерините, Николина Карагеоргиева и Елиза Калчева, бяха поканени да продължат обучението си и в целогодишната образователна програма на Балет Чикаго. Те оставиха отлични впечатления с работата си там. През 2010 г. друга участничка в „Танцова работилница” и ученичка от модерния профил на Националното училище за танцово изкуство – Ирина Кирилова– беше поканена от Балет Чикаго за целогодишната образователна програма.

След завръщането си в България всички възпитаници споделиха изключителното си задоволство от участието си в проекта. Те изразиха надеждата, че той ще продължи да съществува и да се развива, давайки възможност и на други изграждащи се танцьори да се обучават в различни танцови стилове от двете страни на океана. Именно с тази цел през юли 2008 г. в София създадохме международно ориентираната Фондация “Танцово изкуство – Илиев”, която пое задачата да гарантира продължаването и разширяването на проекта.

[/tab]
[tab title=“Управителен съвет“]
PeturIliev-US

Петър Илиев

Артистичен Директор и председател на Фондацията
Петър Илиев е основният артистичен двигател зад Фондацията. Дейностите ни отразяват неговия дълъг опит като хореограф и преподавател и творческата му визия за бъдещето на изкуството танц. За него е удоволствие да бъде част от силен, квалифициран и ентусиазиран екип.

RozalinaLaskova-US

Розалина Лъскова

Изпълнителен директор
Като изпълнителен директор на фондацията от средата на 2011 г., Розалина Лъскова пое тази функция с амбицията да продължи невероятно успешния проект “Танцова работилница”, но и да разшири дейността на фондацията. Тя има няколкогодишен професионален опит в държавната администрация на България и на Германия, в сфери като добро управление, административен капацитет, включване на гражданското общество в правенето на политики, електронно управление, транснационални проекти и Европейските структурни фондове. Работи по множество проекти и с неправителствената организация Обсерватория по икономика на културата, с която се стремят чрез анализи, публични дискусии, медийна активност и разнообразни други обществени инициативи и проекти да развиват политиките в сферата култура, изкуства, културни и творчески индустрии. Освен че обожава да е сред природата и се интересува от различните видове изкуства, Розалина се вълнува особено и от теми като творчество, лидерство, обществено развитие и силно гражданско общество.

KameliaKaloyanova_US

Камелия Калоянова

Член на Управителния съвет
Камелия Калоянова има богат опит в управлението на проекти с организации, финансирани от Американската агенция за международно развитие (USAID), Световната банка, Американския департамент по земеделие и Европейските структурни фондове. Работи успешно в публичния и частния сектор и има солидни умения за бизнес развитие. Камелия също носи своя опит във формирането и управлението на неправителствени организации, разработването и изпълнението на проекти. Някои от проектите, по които е работила, са свързани със създаването на система за сертифициране и оценка на интервенции в сферата на устойчивия туризъм, както и изработването на пътеводител на добрите практики. Камелия също работи в сферата на културата като двигател на местното развитие.

[/tab]
[/tabs][tabs style=“1″]
[tab title=Mission]

 • Cultivating physically and mentally flexible and adaptive artists who can respond to the requirements of the contemporary dance world.
 • Modeling attitude and behavior that inspire artists to take initiative, welcome risks and create actively.
 • Demonstrating to participants and observers (parents, colleagues, audience, support personnel, etc.) a market-based approach to creating an art product: intense working process based on self-discipline, aspiration to constant improvement and utter devotion to the process, which result in a quick product. Work without wasting resources!
 • Establishing an example of self-management in the arts based on proactive, initiative-based approach, tight and diverse budget, a lot of volunteer time and effort, complete dedication to a project, and pride in the achieved results.
 • Educating active citizens and responsible team-players, with competitive skills and spirit.
 • Nurturing multi-ethnic and multi-cultural collaboration.
Responses

[column size=“1-2″ last=“0″ style=“0″]

[quote style=“1″]It was a truly life-changing experience for me. It was amazing having the opportunity to work with such great teachers and choreographers. It has made me more aware of the world around me and the opportunities that may lie in store for me down the road. I know that I will never look at the world of dance or at myself in the same way again after this experience.

Kyle Johnson, USA[/quote]

[quote style=“1″]I learned so much and gained precious experience! I will be truly happy if the program continues to exist because it contributes greatly to our development. Thank you for making this workshop a reality for the Bulgarian dancers!

Deyan Ivanov, Bulgaria[/quote]

[quote style=“1″]I know that this journey will be one of the most memorable events in my life. I loved it and I hope to be back soon. The part which I loved the most was holding hands with everyone in the circle as we danced, and we all laughed and enjoyed as much as we could.

Rina Shimizu, USA[/quote]

[quote style=“1″]This project changed my life completely. Meeting such an incredible group of teachers was a fantastic experience. They were highly professional teachers and incredible role models. Although we only worked with them for a short period of time, the memory will be forever with me and I am eagerly expecting the next opportunity to work with the incredible crew of Dance Bulgaria 2008.

Eliza Kalcheva, Bulgaria[/quote]

[/column]
[column size=“1-2″ last=“1″ style=“0″]

[quote style=“1″]My trip to Bulgaria was an amazing experience. The cultural diversity between Bulgaria and the United States was an eye-opening experience for me. I loved learning Bulgarian folk dancing and found myself smiling at the end of every class. I felt I worked very hard and had a fantastic time. If given the chance, I would definitely go back.

Regan Bell, USA[/quote]

[quote style=“1″]Your country is beautiful and it was truly a pleasure getting to stay and perform there. It was also really great getting to know the people and learning about the culture of Bulgaria.

Madeline Koch, USA[/quote]

[quote style=“1″]You were graciously helpful in meeting us at the airport, translating and taking us to delicious places to eat. Getting to meet the other students from Bulgaria was amazing. They were very welcoming, friendly and helpful.

Jessie Guerrero, USA[/quote]

[quote style=“1″]Although I loved the classes and felt the workshop was very beneficial, I think that the most valuable part about the week was meeting people and making friends with students our age who live in such a different culture. After the performance, I cannot believe how emotional all of us were. It was so difficult to leave all of the new friends that we had made. Saying Good-bye to them was the hardest part of the trip, but this also showed me how wonderful the experience was and how happy I was to be able to be there, even if only for a week.

Haley Holman, USA[/quote]

[/column]
[/tab]
[tab title=“History“]

In April 2008 and 2009, through the initiative of Bulgaria-born dance teacher and choreographer, Petur Iliev, The National School of Dance Art in Bulgaria hosted week-long intensive dance workshops, which gave aspiring young dancers from Bulgaria and the US the opportunity to study different dance styles with renowned master choreographers. Each year the students had the opportunity to acquire fundamental knowledge of four extremely different dance forms: jazz, modern (2008) or hip hop (2009), Bulgarian folk dancing and classical ballet, and also witnessed the creative process through which their teachers approached the creation of a complete choreography. Approximately 125 children from all the corners of Bulgaria, and 15 children from the US participated in the project each year. Eight top professionals devoted their time and expertise to the project: Daniel Duell (School of Ballet Chicago), Mariana Deneva (Bulgarian National School of Dance Art), Sonia Dawkins (Pacific Northwest Ballet–Seattle), Alice Bergeson (Pacific Northwest Ballet–Seattle), Evgenia Rangelova (Italy), Hristo Ivanov (Bulgarian National School of Dance Art), Daniel Cruz (Cruz Control – Seattle) and Petur Iliev (School of Ballet Chicago).

These first editions of the dance program enjoyed tremendous success! Both students and teachers were very enthusiastic and worked really hard during the short time they had together. The students demonstrated talent, strong work ethic and a burning desire to learn and develop. During those intensive weeks they acquired new dance vocabulary and techniques, and participated in the short choreographies set by the teachers. Each year the workshops ended with concerts, which showcased the new choreographies and demonstrated the students’ progress. They also included performances by professional dance companies: Pirin, Trakia, Arabesque and Philip Kutev from Bulgaria, and Prism from the US. The concerts were held to fully packed halls and the performances received long-lasting ovations. The workshops enjoyed tremendous interest from the media as well, and their participants were featured in several TV shows.

The endeavor has so far been possible thanks to major grants from the Bulgarian Ministry of Culture, Ballet Chicago, The Bulgarian National School of Dance Art, and many American and Bulgarian private benefactors, including generous in-kind donations.

In addition, the workshops became the springboard for yet another fruitful Bulgaria-USA dance collaboration. Both years Ballet Chicago awarded 15 full tuition scholarships for Bulgarian students to participate in their prestigious summer program. Thus, so far thirty exceptionally gifted and diligent young Bulgarians had the opportunity to train for six weeks at a prestigious US ballet center. All of them were students of the Bulgarian National School of Dance Art but came from different parts of Bulgaria. They were selected by the teachers of the workshop. The students’ families and private sponsors covered only their airfare, while members of the Bulgarian community in Chicago and supporters of Ballet Chicago took care of their accommodations and meals.

The Bulgarian dancers made incredibly good impression in the US. They participated in all the choreographies set during the summer programs and presented at the final concerts. Two of the dancers, Nikolina Karageorgieva and Eliza Kaltcheva, received full tuition scholarships, which enabled them to continue their training at Ballet Chicago’s year-long comprehensive program in 2008/2009.

Upon their return back home, all of the Bulgarian students shared their enormous satisfaction with their participation in the project. They were hopeful that the project will continue to exist and will develop further, providing aspiring dancers with the opportunity to train in different dance forms on both sides of the ocean. With this goal in mind, in July 2008, in Sofia, the international Iliev Dance Art Foundation was created, an organization which took upon itself the task of guaranteeing the continuation and expansion of the workshops.

[/tab]
[tab title=“Board“]
PeturIliev-US

Petur Iliev

Chairperson and Artistic Director
Petur Iliev is the main artistic force behind the Foundation. The activities we carry out reflect his long experience as an artist and educator, and his creative vision for the future of dance. He is happy to be a member of a strong, supportive and inspired team with many accomplishments.

RozalinaLaskova-US

Rozalina Laskova

Executive Director
As Executive Director of Iliev Dance Art Foundation since August 2011, Rozalina Laskova took on this function with the ambition to continue the incredibly successful project Dance Bulgaria but also to extend the activities of the foundation. She has several years of professional experience in the state administration in Bulgaria and in Germany, in fields such as good governance, administrative capacity, civil society participation in policy making, e-government, transnational projects and the European Structural Funds. She also works on many projects with the NGO Observatory of Cultural Economics, contributing together to better policies in the field of culture, arts, cultural and creative industries through different analyses, public discussions and initiatives as well as media activity. Besides her love for nature and her passion for different arts, Rozalina is devoted to topics such as creativity, leadership, society development and active civil society.

KameliaKaloyanova_US

Kamelia Kaloyanova

Board Member
Kamelia Kaloyanova is an experienced professional with significant project management background gained with organizations funded by the United States Agency for International Development, World Bank, USDA, and the EU structural funds. She has proven success working in the public and private sectors and possesses strong business acumen. She also has a long experience in on-going assistance to NGO formation and management, grants application and proposal writing. One of the projects she has been working with focuses on setting up a private-based certification and assessment system and producing a guide that measures and rewards the appropriate types of behavior in the area of sustainable tourism development. She also works in the area of culture as a vehicle for local development.

[/tab]
[/tabs]