[tabs style=“1″][tab title=“Проект“][column size=“2-3″ last=“0″ style=“0″]

„Танцова работилница“ е интензивна едноседмична танцова програма със световно утвърдени хореографи – преподаватели в 5 различни танцови стила, която се провежда в България. Тя е плод на международно сътрудничество, което има за цел да обучава млади танцьори – професионалисти и напреднали аматьори, предимно от България, но и от други страни.

Традиционната „Танцова работилница“ се провежда ежегодно от 2008 г. насам винаги по време на пролетната ваканция на учениците в България през м. април.

След като през април т.г. участие в проекта взеха рекордният брой от 148 танцьора от различни краища на страната, за първи път в рамките на една и съща година „Танцова работилница“ ще има и второ, есенно издание. То ще се проведе в периода 10 – 16 септември 2012 г.

С това Фондация „Танцово изкуство – Илиев” най-сетне иска да отговори на отдавна изразявано желание на досегашни участници, а именно – проектът „Танцова работилница” да се случва по-често. Също така, есенната Работилница ще помогне на всички танцьори да влязат в добра форма след дълга лятна ваканция, за началото на есенния сезон/ новата учебна година.

В течение на една седмица танцьорите посещават класове в различни танцови стилове: класически балет (стил Баланчин), съвременен танц, Бродуей джаз, хоп-хоп, характерен танц. Класовете се водят от утвърдени хореографи от САЩ и България, споделящи своя уникален опит и творчески подход, които не са достъпни за танцьорите в рутинното им обучение. Всеки ученик също участва и в хореографии, поставени по време на Работилницата.

Целта на проекта е да даде на участниците възможност да се докоснат до нови танцови форми, като едновременно участват в творческия процес и натрупват опит с международен обмен и междукултурна комуникация.

Освен танцовите ателиета, в рамките на Работилницата ще се проведат още: отворени за посещение и наблюдение студия; танцова акция на открито; интерактивна среща-дискусия със стипендиантите на Фондацията „Танцово изкуство – Илиев”, завърнали се от лятно обучение в известните Pacific Northwest Ballet в Сиатъл, Ballet Chicago, Университета в Сиракуза, Debbie Reynolds Dance Studios в Северен Холивуд; и др.[/column]
[column size=“1-3″ last=“1″ style=“0″]


autumn_2012

autumn2012_2[/column]

[divider top=“0″]

ABF_logo1
This project is being implemented with financial support from the America for Bulgaria Foundation.

Фондация „Америка за България” е партньор на Фондация „Танцово изкуство – Илиев” по проекта “Танцова работилница 2012”. Основана през 2008 г., Фондацията е наследник на Българо-американския инвестиционен фонд, създаден от Правителството на САЩ чрез Американската агенция за международно развитие. Една от целите на фондацията е да подкрепя частната инициатива в изкуството и културата. Мисията на Фондация „Америка за България” е насочена към постигане на по-високо признание на българските творци в страната и чужбина, насърчаване на изявата на родните ни таланти на световната сцена и утвърждаване на международния културен имидж на България. С „Танцова работилница 2012” Фондация „Америка за България” и Фондация „Танцово изкуство – Илиев” имат амбиция да построят още един културен мост между България и Америка и да дадат възможност на българските ученици по танц да се докоснат до американския начин на работа, да се запознят с най-добрите балетни хореографи и майстори на американския балет. Повече информация може да намерите на www.americaforbulgaria.org

[/tab]

[tab title=“Учители“]

Маркъс Галанте – Класически балет и Бродуей джаз

MarcusGalante

Маркъс Галанте има широк опит като хореограф и преподавател по целия свят. Обучавал се е в  Американски балетен театър и в Училището за американски балет; бил е също стипендиант в Харкнес Балет в Ню Йорк. Сред неговите учители са Патриша Уайлд, Ричард Рап, Стенли Уилямс и Джордж Баланчин. Танцувал е с множество компании като Чикаго Лирик Балет под ръководството на Мария Талчийф, Кливлънд Балет, Чинчинати Балет, Еглевски Балет и е бил солист на Националния Балет на ЮАР C.A.P.A.B., изпълнявайки класически репертоар. На Бродуей той е участвал като певец, танцьор и актьор в “A Chorus Line”, “Pippin”, “Carousel” и др. Той е работил и в операта, във филмови и телевизионни продукции заедно с Шърли Маклейн.

Г-н Галанте е създал множество успешни хореографии за балетни и театрални постановки, както и телевизионна и филмова хореография. През 1995 г. той е номиниран за наградата “Танц във филм” за късометражния филм “Private Performance” на режисьора Морган Спърлок. Получавал е стипендии от National Endowment for the Arts (хореография) и грантове за хореография от Фондацията за танц “Харкнес”. Г-н Галанте е бил преподавател в едни от най-престижните институции в страната като Ню Йорк Сити БалетАмерикански балетен театърAlvin AileyPacific Northwest BalletБалетното училище и компания Пенсилвания, Балетната компания “Lines Contemporary”, Еглевски БалетБалет Чикаго„Стъпки на Бродуей“, Танцовия център Бродуей, Балет Артс (Ню Йорк), Регионалния балет Мидуестърн, Чикагската Национална асоциация на майсторите на танца и мн. др. Неговият международен опит включва покани в Русия, Финландия, Япония, България, Черна гора, Германия, Аржентина, Бразилия и др.

Не случайно Маркъс Галанте ще преподава за четвърти път в “Танцова работилница” – този път дори и в двата си стила – класически балет и Бродуей джаз!

[divider top=“0″]

Живко Желязков – Съвременен танц

Jivko_JeliazkovЖивко Желязков е артистичният директор на компанията „Дерида Денс”, както и съосновател и преподавател в DERIDA Dance Center – първия център за съвременен танц в София. Живко Желязков е завършил актьорско майсторство и е специализирал режисура за танцов театър в НАТФИЗ „Кръстю Сарафов”, гр. София. С дипломния си спектакъл през 2001 г. е приет в магистърската програма за „Съвременна хореография“ на “Victorian College of the Arts” в Мелбърн, Австралия. През 2002 г. заедно с Атанас Маев (менджър на Дерида Денс) участват в създаването на проекта за театър на Fairplay Golf Hotel & Spa, Benalup (C?diz) в който работят до 2008 г. Сред ръководените от хореографа проекти са “Пространство и време”, с който печели първа награда от конкурса за съвременна хореография на името на Маргарита Арнаудова; участието му в проект на компанията Exizit, Париж; “Riding the Wind“, в който участват танцьори от Испания, Куба, Уелс и Шотландия; “Саумо”, част от проекта „Тризависим“, иницииран от Гилдия за Съвременни Изпълнителски Изкуства към Съюза на артистите в България. Последният спектакъл „ASA“ на хореографа Живко Желязков открива международните фестивали за Съвременен танц „Aura“(Литва), Sofia Dance Week (България) и „Infant“ (Сърбия). През 2012 г. е поканен като гост хореограф в „Central Europe Dance Theater“ (Будапеща) и е селектиран да води работни ателиета в рамките на KDF – Фестивал за съвременен танц в Сеул, Южна Корея. Живко Желязков е ръководител на едногодишната обучителна и тренинг програма “Dance PORT Derida” и преподавател в интензивната програма “Танцова работилница” на Фондация “Танцово изкуство – Илиев”.

[divider top=“0″]

Росица Терзийска – Hip Hop

Росица Терзийска вече 14 години се занимава с танци и въпреки това тя не се е изморила да преследва нови и нови цели. Росица е четирикратен национален шампион в стил хип-хоп и лауреат на конкурса в Москва “Отворена Европа”. Едновременно с това, тя е завършила АМТИИ Пловдив със специалност „Балетна педагогика и режисура”. Росица научава своите първи танцови стъпки в Dance Formation “Mirage“ в гр. Русе, където към момента е помощник хореограф. Заедно със състава са обиколили редица международни фестивали, конкурси, световни и европейски шампионати по хип-хоп, от които са спечелили множество награди, лауреати и златен аплауз. Освен хип-хоп танците другите й любими стилове са: Disco Dance, Broadway jazz, Contemporary. С участието си в “Танцова работилница 2011” Росица става първата стипендиантка на Фондация “Танцово изкуство – Илиев” в стил хип-хоп и през лятото на 2011 г. се обучава в най-доброто танцово студио в Лос Анджелис – Debbie Reynolds Dance Studios. Завърнала се заредена с много хъс и положителни емоции, тя започва да реализира идеите си не само с големите, но и с малките възпитаници на Формания “Мираж”, а резултатите от това не закъсняват – най-последният успех е участието им във финалната битка на Street Dance Battle “Битката за крепостта”, Калоянова Крепост – Велико Търново, проведена на 30 юни 2012 г. Затова Росица е тук – да ви зареди с много положителна емоция, усмивки и невероятно танцово настроение!

[divider top=“0″]

Александра A-Style Цветкова – Hip Hop

Човекът Енергия! Александра A-Style Цветкова се занимава с танци от 7 години, като 4 от тях е хороеграф и танцьор в първото училище по хип-хоп в България. Тя е хореограф и танцьор в Dem Divas (полуфиналисти в предаването “България търси талант”, национални шампиони по хип-хоп на България), както и създател и хореограф на школата DemDivas. Александра е хореограф в “Шоуто на Слави” и “Dancing Stars 2”, където работи с Venol King (хореограф на Prince, Michael Jackson, Tina Turner, Kylie Minogue). Печелила е призовите места и любовта на публиката на състезания в цяла България (над 20 първи места във всички категории). Александра A-Style посещава най-големите танцови лагери, учейки се от най-добрите хореографи от цял свят – Lyle Beniga, Kyle Hanagami, P-Lock, Shaun Еvaristo, Pacman, Kite, Allan Lemaja, Jillian Mayers, Super Dave, Kennis, JP, J Rock, Brandon Alexander, Jabari и др. (работили с най-големите хип-хоп, r&b и поп звезди). През 2012 г. печели стипендията на Фондация “Танцово изкуство – Илиев” в стил хип-хоп и това лято е българският представител в известното  Debbie Reynolds Dance Studios в Лос Анджелис. Александра може да зарази всеки с енергията си, може да накара всеки да танцува. Нейното мото – Dance always with Passion!

[divider top=“0″]

Петър Илиев – Характерен танц

Артистичен директор и основател на Фондация “Танцово изкуство – Илиев”. Повече информация можете да намерите тук.[spacer size=“40″][/tab]
[tab title=“Съпътстващи събития“]
[column size=“1-2″ last=“0″ style=“0″]

ОТВОРЕНИ ЗА НАБЛЮДЕНИЕ СТУДИЯ И ПРЕДСТАВЯНЕ НА РАЗРАБОТЕНИТЕ ХОРЕОГРАФИИ

15 септември 2012 г.
Национално училище за танцово изкуство (НУТИ)
бул. “Шипченски проход” № 48, София 1113:
– Часове по танцова техника в различните стилове: 9 – 13 ч.
– Представяне на новите хореографии: 14 – 16 ч.[/column]

[column size=“1-2″ last=“1″ style=“0″]
esen2012[/column][divider top=“0″]

[column size=“1-2″ last=“0″ style=“0″]

ИНТЕРАКТИВНА ДИСКУСИЯ

със стипендиантите от пролетната програма, завърнали се от летни интензивни танцови курсове в известни училища и университети в САЩ
12 септември 2012 г., 18:30 ч.
Дерида Денс Център (нови студия)
бул. “Сливница” 245, вх. Е 4/2, 1202 София

[/column][column size=“1-2″ last=“1″ style=“0″]

iner

[/column][divider top=“0″][column size=“1-2″ last=“0″ style=“0″]

ФЛАШМОБ

Танцова акция на открито в града
16 септември 2012 г., между 11 и 12 ч.,
в подлеза на СУ и на входа на Борисовата градина откъм Орлов мост

[/column][column size=“1-2″ last=“1″ style=“0″]

flashgordon
[/column][/tab][/tabs][tabs style=“1″][tab title=“Project“][column size=“2-3″ last=“0″ style=“0″]

Dance It! is a week-long dance intensive program which takes place in Sofia, Bulgaria and involves renowned choreographers from the USA and Bulgaria who teach in five different styles. The program is an international collaboration which targets young dancers – professionals and advanced amateurs, from Bulgaria and from any other interested country.

The “traditional” Dance It! program takes place annually since 2008, always during the Bulgarian academic spring break in April.

After in April 2012 the participants’ number reached the record-breaking 148 dancers, for the first time ever there will be a second, autumn edition of the project within one and the same year. It will take place in September 10th – 16th, 2012.

This is how the Iliev Dance Art Foundation would like to respond to what participants in last programs always have asked for, namely – that the project happens more frequently. Furthermore, the autumn Dance It! workshops will help all dancers to get in good shape after a long summer break, preparing for the new season/ for the coming academic year.

In the course of the week, young dancers take classes in five different styles: Classical Ballet (Balanchine style), Contemporary Dance, Broadway Jazz, Hip-Hop, Character Dance. The classes are taught by renowned teachers and choreographers from both continents who bring unique expertise to dancers who do not have the chance to experience it in their routine dance curricula. Each dancer also participates in a choreography set up during the course of the program.

The goal of the project is to give the participants the opportunity to acquire new knowledge in several fundamentally different dance forms, while also allowing them to take part in the creative process and experience international exchange and intercultural communication.

Besides the dance workshops, the project week includes also: open classes for any interested visitor; a dance performance / flash mob in the city; an interactive meeting and discussion with all scholarship recipients of the Iliev Dance Art Foundation who just came back from summer dance intensive courses in famous schools in the USA (Pacific Northwest Ballet in Seattle; Ballet Chicago; Syracuse University; Debbie Reynolds Dance Studios in North Hollywood); daily non-dance related, accompanying activities to ensure that especially the international participants fully enjoy their time in Bulgaria’s capital.

[/column]
[column size=“1-3″ last=“1″ style=“0″]


autumn_2012

autumn2012_2[/column]

[divider top=“0″]

ABF_logo1
This project is being implemented with financial support from the America for Bulgaria Foundation.

America for Bulgaria Foundation (ABF) is partnering with the Iliev Dance Art Foundation in the Dance It! 2012 Project. Founded in 2008, ABF is the successor of the Bulgarian-American Enterprise Fund (BAEF), an investment fund created by the United States of America, acting through the U.S. Agency for International Development (USAID). One of the goals of the Foundation is to support private-sector art entrepreneurs and organizations. ABF’s mission in arts and culture is to promote greater appreciation of and demand for Bulgarian arts and culture in-country and abroad; to nurture Bulgarian creative talents to lead and compete in the global marketplace; and to enhance Bulgaria’s international cultural profile. With the Dance It! 2012 Project, America for Bulgaria and the Iliev Dance Art Foundation aim at building another cultural bridge between Bulgaria and the United States, as well as to provide opportunities for Bulgarian students in dance to get a feel for the American way of work and to get to know some of the most prominent choreographers and masters of American ballet. For more information, go to www.americaforbulgaria.org

[divider top=“0″]

[/tab]

[tab title=“Teachers“]

Marcus Galante – Classical Ballet, Broadway Jazz

Marcus Galante

Marcus Galante has worked extensively as a choreographer and teacher throughout the world. Trained at the American Ballet Theatre School and the School of American Ballet, he was also a trainee at the Harkness Ballet in NYC. Some of his teachers include Patricia Wilde, Richard Rapp, Stanley Williams and George Balanchine. He went on to dance with many companies such as the Chicago Lyric Ballet under Maria Tallchief, Cleveland Ballet, Cincinnati Ballet, Eglevsky Ballet and was a soloist with the National Ballet of South Africa C.A.P.A.B. performing the classical repertoire. On Broadway, he sang, danced and acted in A Chorus Line, Pippin, Carousel and other shows. He has also worked in Opera, film and in television with Shirley MacLain.
Mr. Galante has choreographed many successful ballet and theatre works and has done television and film choreography. In 1995 he nominated for a Dance in Film Award for the short film Private Performance with director Morgan Spurlock. He has been awarded fellowships from the National Endowment for the Arts (Choreography) and grants for choreography from Harkness Foundation for Dance.
As a teacher, Mr. Galante has been on the faculty of some of the most prestigious schools in the country – New York City BalletAlvin Ailey American Dance CenterPennsylvania Ballet and CompanyPacific Northwest Ballet, Lines Contemporary Ballet Company, Eglevsky Ballet,  Ballet ChicagoSteps on Broadway, Broadway Dance Center, Ballet Arts (NYC); the Midwestern Regional Ballet and The Chicago National Association of Dance Masters; and many others. His international experience includes invitations to St. Petersburg, Russia, Finland, Japan, Bulgaria, Montenegro, Germany, Argentina, Brazil etc.
It is obviously no accident that Marcus Galante will teach for a fourth time during the Dance It! (former Dance Bulgaria) project, this time even in his two styles – classical ballet and Broadway jazz!

[divider top=“0″]

Jivko Jeliazkov – Contemporary Dance

Jivko Jeliazkov is the artistic director of Derida Dance Company as well as co-founder and teacher in DERIDA Dance Center – the first center for contemporary dance in Sofia, Bulgaria. Jivko Jeliazkov has studied drama theatre acting and has specialized in dance theatre directing in the National Academy for Theater and Film Arts “Krastyo Sarafov” in Sofia. With his graduation performance in 2001 he was admitted to the Contemporary Choreography master program at the “Victorian College of the Arts” in Melbourne, Australia. In 2002, together with Atanas Maev (manager of Derida Dance) he participated in launching the project for a theatre in Fairplay Golf Hotel & Spa, Benalup (C?diz), where they worked until 2008. Among the projects directed by the choreographer Jeliazkov are “Space and time” which has won the first prize in the Bulgarian contemporary choreography competition named after Margarita Arnaudova; his participation in a project by the Exizit Company in Paris; “Riding the Wind” which involved dancers from Spain, Cuba, Wales and Scotland; “Saumo” which is part of the “Trizavisim” project initiated by the Contemporary Performing Arts Guild to the Union of Bulgarian Artists. The last performance by the choreographer Jeliazkov – “ASA” – opened the AURA 21 International Dance Festival (Lithuania), Sofia Dance Week 2011 (Bulgaria) as well as the international festival “Infant” (Serbia). In 2012 Jeliazkov has been invited as a guest choreographer in Central Europe Dance Theater (Budapest) and was further selected to lead workshops during KDF – Seoul’s festival for contemporary dance (South Korea). Jivko Jeliazkov is also the project leader of “Dance PORT Derida”, a one-year dance educational and training program, as well as a teacher in the autumn edition of the intensive Dance It! program by the Iliev Dance Art Foundation.

[divider top=“0″]

Rositsa Terziyska – Hip Hop

Rosi_TerziiskaAlthough Rositsa Terziyska has been dancing for over 14 years she is still eagerly chasing after newer and bigger dance aspirations. Rositsa is a four-time national hip-hop champion and a laureate of the Moscow International Festival-Competition “Open Europe”. She has also graduated from the Academy of Music, Dance and Fine Arts in Plovdiv, Bulgaria with a degree in ‘Ballet pedagogy and ballet director’. Rositsa learned her first dance moves at Dance Formation “Mirage“ located in the city of Rousse, where she currently works as an assistant choreographer. Rositsa’s good job in the formation has taken her and her crew to numerous international festivals, competitions, as well as several global and European hip-hop championships. These events have brought them a variety of awards and laureates. Apart from hip-hop, Rositsa’s other favourite styles include: Disco Dance, Broadway jazz and Contemporary. Her participation in the 2011 Dance Bulgaria intensive program lead her to become the first student in the hip-hop style to be awarded a scholarship by Iliev Dance Art Foundations to train at the most acclaimed dance studio in Los Angeles, the Debbie Reynolds Dance Studios, during the summer of 2011. Upon her return from her training in the USA, which left her full of determination and positivity, she started to realize her new ideas, which involved not only the older, but also the younger members of Dance Formation ‘Mirage’. The results were quick to follow, with their latest success being the participation in the final battle at the Street Dance “Battle for the Fortress” at Kaloyan’s Fortress, Veliko Turnovo, on the 30th of June 2012. Rositsa will inevitably captivate people with her positive energy and intoxicating attitude towards dance.

[divider top=“0″]

Alexandra A-Style Tsvetkova – Hip Hop

Alex_TzvetkovaAlexandra A-Style Tcvetkova has been dancing for 7 years, 4 of which have been spent as a choreographer and dancer in the first hip-hop school in Bulgaria. She is a choreographer and dancer of the Dem Divas Crew – semi-finalists of ‘Bulgaria’s Got Talent’ and national hip-hop champions. Alexandra is the creator of the DemDivas dance school, as well. She is also a choreographer for ‘Slavi’s Show’ and the reality format ‘Dancing Stars 2’, where she works alongside with Venol King, acclaimed choreographer of international stars such as Prince, Michael Jackson, Tina Turner and Kylie Minogue. She has won many prizes as well as the heart of the audience in a variety of competitions around Bulgaria, bringing her over 20 first place titles in all categories. Alexandra A-Style has attended many prestigious dance camps, where she learned from some of the best choreographers in the world – Lyle Beniga, Kyle Hanagami, P-Lock, Shaun Еvaristo, Pacman, Kite, Allan Lemaja, Jillian Mayers, Super Dave, Kennis, JP, J Rock, Brandon Alexander, Jabari, and others, who have worked with the world’s biggest hip-hop, r’n’b and pop stars. In April 2012 Alexandra won the Iliev Dance Art Foundation’s scholarship for best hip-hop dancer, which allowed her to train and present Bulgaria at the renowned Debbie Reynolds Dance Studios in Los Angeles during the summer of 2012. Alexandra has the ability to intoxicate anyone with her energy and inspire them to dance. Her motto is: Dance always with Passion!

[divider top=“0″]

Petur Iliev, Character Dance

Artistic Director and Founder of the Iliev Dance Art Foundation. More information here.[spacer size=“20″][/tab]
[tab title=“Events“]
[column size=“1-2″ last=“0″ style=“0″]

OPEN STUDIO PERFORMANCES

September 15th, 2012
National School of Dance Art
48 Shipchenski prohod Str., 1113 Sofia, Bulgaria

  • Open studios with dance technique classes: 9 am – 1 pm
  • Open studio performances of new repertoire: 2 pm – 4 pm

[/column]
[column size=“1-2″ last=“1″ style=“0″]
esen2012[/column][divider top=“0″]

[column size=“1-2″ last=“0″ style=“0″]

INTERACTIVE DISCUSSION

Discussion with the scholarship students from the spring Dance It! edition who have just returned from summer dance intensive courses in famous US dance schools and universities.
September 12th, 2012, 6:30 pm
Derida Dance Center (new studios)
245 Slivnitsa Blvd., entrance E 4/2, 1202 Sofia, Bulgaria[/column]

[column size=“1-2″ last=“1″ style=“0″]
iner[/column][divider top=“0″]

[column size=“1-2″ last=“0″ style=“0″]

DANCE FLASHMOB

September 16th, 2012, between 11 am and 12 am
Sofia University subway station underpass; entrance of the Borisova Gradina park[/column]

[column size=“1-2″ last=“1″ style=“0″]
flashgordon[/column][/tab]
[/tabs]